© REUTERS

Aantal slachtoffers van tropische storm Freddy loopt op tot 676 in Malawi

In Malawi, in zuidelijk Afrika, is het aantal dodelijke slachtoffers van de tropische storm Freddy opgelopen tot 676, zo maakte het VN-agentschap OCHA (Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden) vrijdag bekend. Daarnaast zijn er nog 537 mensen vermist, de kans dat die alsnog levend zouden worden teruggevonden achten de autoriteiten erg klein.

Bron: BELGA

Toch wordt er nog steeds gezocht naar overlevenden, zegt OCHA. Veel gebieden op het platteland zijn afgesloten van de bewoonde wereld door overstromingen en modderstromen. Sommige dorpen zijn enkel per helikopter of boot bereikbaar. Zo’n half miljoen inwoners van Malawi ontvluchtten hun huis.

De tropische storm Freddy richtte zowel in Malawi als in buurland Mozambique grote schade aan. De storm woedde ook ongewoon lang. De cycloon trof de regio tweemaal, door een lusvormig patroon dat zelden door meteorologen wordt waargenomen. Freddy werd op 6 februari uitgeroepen tot cycloon. Op 21 februari bereikte hij voor het eerst land, op Madagaskar. Van daaruit trok de storm verder naar Mozambique en vervolgens terug over de Indische Oceaan. Op 11 maart bereikte Freddy voor de tweede keer Mozambique en Malawi.

Ook op het eiland Madagaskar vielen er doden. In de regio loopt het stormseizoen, dat vaak gepaard gaat met zware regenval, normaal tot april.

Aangeboden door onze partners