Sjoemelende syndicus uit Oudsbergen krijgt 22 maanden cel met uitstel

Bilzen/Genk/Hasselt/Lanaken -

Een 54-jarige man uit Oudsbergen is vrijdag in Hasselt tot 22 maanden cel met uitstel veroordeeld voor financieel gesjoemel als syndicus. De man versaste ruim 110.000 euro van acht residenties naar zijn eigen rekening. Dat bedrag moet hij nu terugbetalen.

Geert Houben

Ruim tien jaar werkte de dader als verzekerings- en vastgoedmakelaar waarbij hij ook als syndicus optrad bij acht verschillende verengingen van mede-eigenaars (VME). De residenties waren gelegen in Munsterbilzen, Hasselt, Genk en Lanaken. In 2015 liep het mis toen hij naar eigen zeggen een samenwerking aanging met een kennis die gebouwen wilde renoveren. De vijftiger zou eerder op administratief vlak betrokken zijn bij het project, maar stelde zich wel persoonlijk borg voor de investeringen die er gebeurden. “Achteraf gezien werd het me duidelijk dat die kennis louter mijn goede naam wilde misbruiken bij verzekeringskantoren. Zo ben ik in een web van fraude en oplichting terechtgekomen.”

De vennoot ging er volgens de vijftiger en zijn raadsman, Pieter Helsen, vandoor met onder andere twee geleasde wagens. “En ik bleef achter met grote financiële problemen”, aldus de syndicus.

Brandjes blussen

De man vertelde dat hij de geldproblemen probeerde op te lossen met centen die hij voorhanden had vanuit de kassen van de residenties waarbij hij als syndicus actief was. “Maar ik heb ook geld van mijn ouders en partner gebruikt. Ik heb enorm veel spijt. Van de ene dag op de andere was ik een dief.”

Op 20 oktober 2020 werd de eenmanszaak van de man failliet verklaard. “Het viel de bewoners van de residenties op dat er tekorten waren op de bankrekeningen en dat er aanmaningen door deurwaarders werden gestuurd. Ze hebben nooit transparantie gekregen over wat er gaande was en de syndicus kwam niet opdagen bij vergaderingen om uitleg te geven. Uiteindelijk hebben ze hem ontslagen en kwam aan het licht dat de man geld naar zijn eigen rekeningen overschreef, of dat hij met geld van de ene residentie rekeningen bij een andere residentie betaalde. Hij probeerde zo allerlei brandjes te blussen, maar de brand werd in zijn geheel groter en groter”, stelde advocaat Tom Van Overbeke die vijf VME’s vertegenwoordigde.

Negatieve beeldvorming

“De bewezen feiten zijn bijzonder ernstig en zwaarwichtig. Ze geven blijk van een verregaande normvervaging. Het imago van betrouwbaarheid en degelijkheid waarvoor de professionele syndicus garant moet staan, worden door deze feiten ernstig aangetast. Bij uitbreiding ontstaat hierdoor bij de publieke opinie een negatieve beeldvorming over het mandaat van de syndicus in het algemeen. Een effectieve gevangenisstraf is weliswaar niet gepast. Dit leidt tot een verstoring van de familiale en sociale relaties, verlies van werk dat beklaagde ondertussen terug vond”, aldus de rechter in het vonnis.

Het komt de vijftiger nu op 22 maanden cel met uitstel te staan en de betaling van de proceskosten van 580 euro. Financieel nog zwaarder is dat de man ruim 111.000 euro moet terugbetalen aan de VME’s.

Aangeboden door onze partners