© REUTERS

IOC boos om Oekraïens besluit om sportwedstrijden met Russen en Wit-Russen te boycotten

Het Internationaal Olympisch Comité IOC bekritiseert het besluit van de Oekraïense regering om Oekraïense atleten wedstrijden met daarin sporters uit Rusland of Wit-Rusland te laten boycotten.

Wim ConingsBron: BELGA

“Als het besluit ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, zou dat enkel de Oekraïense atleten schade berokkenen en overigens geen invloed hebben op de oorlog die de hele wereld zo snel mogelijk wil beëindigen en die het IOC al zo sterk veroordeeld heeft”, klinkt het zaterdag in een IOC-mededeling. “Het is niet aan regeringen om te beslissen welke atleten al dan niet aan internationale competities mogen deelnemen.”

Het Oekraïense besluit werd donderdag genomen. Het geldt voor alle wedstrijden, met inbegrip van de kwalificatietoernooien voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Het besluit werd genomen op voorstel van de minister van Jeugd en Sport en de voorzitter van het Oekraïens olympisch comité, Vadym Gutzeit. Mochten atleten toch deelnemen aan wedstrijden met sporters uit Rusland en Wit-Rusland, dan kunnen de betreffende bonden hun nationale status ontnomen worden. Daarmee reageerde de Oekraïense regering op de aanbevelingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om sporters uit Rusland en Wit-Rusland als neutrale deelnemers toe te laten.

Vrijdag werd er nog wat meer olie op het vuur gegoten toen de All England Club besliste om Russische en Wit-Russische tennissers weer te laten deelnemen aan Wimbledon, maar dan onder neutrale vlag. De Oekraïense regering reageerde meteen furieus en drong er bij de Britse regering dan ook op aan om geen visum te verstrekken aan Russische en Wit-Russische tennisspelers.

Aangeboden door onze partners