Tom Boonen kent brute pech in Rally des Ardennes: “Gelukkig is er morgen de Ronde”.

Tom Boonen kent brute pech in Rally des Ardennes: “Gelukkig is er morgen de Ronde”

Een miezerige zaterdag voor Tom Boonen. Het Belgische wielericoon wilde knallen in de Rally des Ardennes, maar moest al snel opgeven.

Vincent Van Genechten

  ‘Tornado Tom’ heeft de smaak van het rallyrijden stevig te pakken. Na zijn debuut in de Rally van Haspengouw zal hij met zijn Lancia Delta Integrale 16V deelnemen aan nog eens zes wedstrijden van het Belgian Rally Championship, met de ervaren Erwin Mombaerts naast zich.

  De eerste van die zes manches was de Rally des Ardennes dit weekend, in slechte weersomstandigheden. Maar Boonen moest al vroeg de strijd staken in de Historic klasse, meer bepaald na vier proeven. Boonen was begonnen als 13de, maar stond op dat moment 54ste.

  “Een kapotte versnellingsbak beëindigde onze rally veel te snel”, aldus Boonen op Instagram. “Niet de manier waarop ik mijn weekend wilde beginnen. Gelukkig hebben we morgen de Ronde Van Vlaanderen. Veel succes, jongens en meisjes”.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Linnamäe wint Rallye des Ardennes

  Georg Linnamäe (Hyundai i20 N Rally2) heeft zaterdagavond de Rallye des Ardennes gewonnen, dat is de derde van in totaal dertien wedstrijden die meetellen voor het Kroon-Oil Belgian Rally Championship (BK rally).

  De Est had 27.2 seconden voorsprong op Bastien Rouard (Hyundai i20 N Rally2) die tweede werd, maar beste Belg is. Voor BK-leider Maxime Potty (Citroën C3 Rally2) begon de rally met technische problemen maar de seizoensrevelatie maakte een ferme comeback en eindigt alsnog op het podium ten nadele van Grégoire Munster (Ford Fiesta Rally2).

  Het was een emotioneel moment zaterdagochtend voor de leden van Ecurie Bayard toen de Est Ott Tänak (Ford Puma Rally1) van start ging voor de eerste lus van vier proeven in de Rallye des Ardennes. Na meer dan twintig jaar afwezigheid maakte de wedstrijd zijn comeback in het Kroon-Oil Belgian Rally Championship. Ex-wereldkampioen Ott Tänak ging als eerste de baan op, maar hij reed buiten competitie. De Est werkte deze wedstrijd af in functie van de Rally van Kroatië, de WRC-manche die later deze maand op de agenda staat.

  BK-leider Maxime Potty kreeg al snel een opdoffer te verwerken. Door een kapotte aandrijfas keek hij na twee ritten al tegen een achterstand aan van net geen twee minuten op de sterk gestarte Bastien Rouard. Na de eerste lus van vier ritten moest de Belg de leiding overlaten aan Linnamäe die net als zijn landgenoot en teammanager Ott Tänak in Dinant de Rally van Kroatië kwam voorbereiden. Dat was ook het geval voor Grégoire Munster die de eerste lus afsloot als derde. Tom Boonen begon met een snelste tijd bij de Historics waarna de versnellingsbak begon op te spelen. Na afloop van de eerste lus gaf de ex-wereldkampioen wielrennen ontgoocheld op.

  In de tweede lus nam Maxime Potty twee van de vier klassementsritten voor zijn rekening en klom zo op naar de vierde plaats. Linnamäe bleef leider maar zag Rouard naderen tot op 3.1 sec. Grégoire Munster verloor door een technisch probleem 1 min 43 sec maar wist nog net Potty af te houden. Junior Planckcaert (Skoda Fabia Rally2) reed bij zijn debuut met de Skoda rond in zesde positie. De tweede lus werd ontsierd door een zwaar ongeval van Gino Bux (VW Polo GTI R5). De zevende rit werd meteen geneutraliseerd waarna Bux met rugklachten naar het ziekenhuis werd afgevoerd. Zijn deelname aan de TAC Rally van volgende week is hoogst onzeker.

  In de derde lus reed leider Linnamäe drie snelste tijden na elkaar en won hij uiteindelijk de Rallye des Ardennes. Bastien Rouard eindigde na een zesde plaats in de Rally van Haspengouw en een vierde plaats in de South Belgian Rally nu als tweede in de Rallye des Ardennes. Een sterkte prestatie van de BMA-rijder. Maxime Potty wipte in de laatste rit van de vierde naar de derde plaats ten nadele van Grégoire Munster. Thibaud Mazuin (Skoda Fabia Rally2) eindigde als vijfde voor Junior Planckaert die als zesde finishte.

  De volgende BK-wedstrijd is de TAC Rally. Die wedstrijd wordt volgende week zaterdag gereden.

  Aangeboden door onze partners