Matthias Casse.© BELGAIMAGE

Met een ippon! Matthias Casse verovert goud op de Grand Slam judo in Antalya

Matthias Casse heeft zaterdag goud veroverd in de klasse tot 81 kg op het Grand Slam judotoernooi in het Turkse Antalya.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

In de finale versloeg het nummer twee van de wereld de Azerbeidzjaan Saeid Mollaei, de nummer drie op de IJF-ranking, met een ippon in de golden score. Na de reguliere vier minuten hadden beide judoka’s een bestraffing achter hun naam. In de golden score kreeg Mollaei nog een bestraffing, waarna Casse het duel na vier minuten extra tijd won met een klem, goed voor ippon. 

Het was hun achtste onderlinge confrontatie en het staat nu 4-4 gelijk. 

Voor de 26-jarige Casse is het zijn vierde titel op een Grand Slam na overwinningen in Tel Aviv (februari 2022), Abu Dhabi (november 2021) en Parijs (februari 2020). Hij won ook al twee keer zilver (in Baku 2022 en Abu Dhabi 2018) en twee keer brons (in Baku 2019 en Düsseldorf 2019).  

Voor de Belgische delegatie is het goud van Casse de tweede medaille deze week in Antalya. Vrijdag veroverde Jorre Verstraeten brons in de categorie tot 60 kg.

“Geeft me veel vertrouwen”

“Het is een tijdje geleden dat ik een toernooi heb gewonnen”, reageerde Casse. “Ik ben daarom erg blij dat ik weer op de hoogste trede van het podium sta. De laatste keer dat ik Saied tegenkwam in de finale (in Baku in november 2022, red.), verloor ik. Ik heb veel geleerd van dat gevecht en wist het tactische plan deze keer beter uit te voeren. Het is natuurlijk altijd erg moeilijk om openingen te vinden, want we hebben al zo vaak tegen elkaar gevochten, maar uiteindelijk diende zich een kans aan en die greep ik.”

Het goud in Antalya is voor Casse een mooie revanche na zijn snelle uitschakeling in Parijs afgelopen februari, waar hij werd verrast door de Portugees Joao Fernando (IJF 55). “Parijs was een teleurstelling, maar het heeft me veel geleerd en ik heb er heel wat van opgestoken. Het scherpte mijn concentratie voor elk gevecht aan en hier probeerde ik de hele dag in mijn bubbel te blijven. Het was ergens goed voor me om een keer te verliezen en sterker terug te komen. Het was een zware dag, maar het geeft me veel vertrouwen voor de toekomst en het WK in mei. Ik heb hier een aantal uitstekende judoka’s verslagen, het voelt geweldig.”

Aangeboden door onze partners