© Track 88

Ongeluk met rubberboot op Maas in Maastricht: één drenkeling overleden

Maastricht/Lanaken -

De hulpdiensten zijn zondagmiddag met groot materiaal uitgerukt voor een reddingsoperatie op de Maas in Maastricht, vlakbij de grens met Smeermaas. Twee mannen, vermoedelijk vader en zoon, kwamen in het water terecht toen het door de sterke stroming misging met hun rubberboot. Een van de drenkelingen overleefde het ongeluk niet.

neac/dl/siol/jth

Vermoedelijk waren de twee mannen met hun rubberbootje aan het vissen op de Maas. Maar door de sterke stroming in de richting van de stuw van Borgharen zijn ze door de afzetting met boeien richting stuw gevaren. Een van hen bleef nog aan de voorkant van de stuw hangen. De andere viel samen met de rubberboot metersdiep in het kolkende, ijskoude water. Het zou gaan om een vader en een zoon.

De Nederlandse brandweer kwam rond 13 uur met een boot ter plaatse om de personen in het ijskoude water te zoeken. Aan de oevers van de Maas gingen medewerkers van de ambulance, brandweer en politie ook op zoek naar opvarenden.

Uiteindelijk kon de man op de stuw gered worden, maar voor de andere drenkeling kwam alle hulp te laat. Zijn lichaam werd even verderop, ter hoogte van Itteren, gevonden. Het is nog niet duidelijk of het over de vader of de zoon ging. Over de afkomst en leeftijden van de twee slachtoffers is vooralsnog niks bekendgemaakt. De Nederlandse politie zette de toegangswegen tot de Maas aan de Borgharenweg af voor alle verkeer. Even na drie uur werd de reddingsboot van de brandweer opnieuw uit de Maas gehaald.

© Track 88

Ook aan de Belgische kant van de Maas, op de Maasdijk in Smeermaas (Lanaken) kwam de brandweer Oost-Limburg vanuit Maasmechelen ter plaatse met reddingsboten, net als de politie Lanaken-Maasmechelen. Als een van de opvarenden richting België zou zwemmen, konden zij in actie schieten. Maar dat bleek niet het geval, waarna de Belgische hulpdiensten weer vertrokken.

Een grensbewoner in Smeermaas heeft alles zien gebeuren. “Ik heb meteen mijn verrekijker gehaald en een lichaam opgemerkt in het water dat afdreef richting Lanaken”, zegt de man op de oever in Borgharen. “Er is ook een helikopter komen zoeken. Het bootje is wellicht de stuw in Borgharen gepasseerd, maar daar hangen boeien. Als je met dit weer in het koude water belandt en met zulke hoge waterstand, maak je weinig kans.”

De boot kapseisde aan de Nederlandse kant van de Maas.© 112MeldingenLimburg

© 112MeldingenLimburg

© Jos Thomassen

© Jos Thomassen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© De Limburger

Aangeboden door onze partners