© BELGA

Openbaar ministerie vraagt celstraf van 54 maanden voor Limburgse prof die studente verkrachtte

Antwerpen -

Het openbaar ministerie eist in beroep een celstraf van 54 maanden voor de Limburgse professor die in 2016 in Barcelona zijn studente verkrachtte. Dat is evenveel als de rechter in eerste aanleg oplegde. De prof ontkent de feiten.

Phillip Pergens en Pieter HuyberechtsBron: BELGA

“Schokkend, verwerpelijk, een seksueel roofdier.” Zo omschreef in oktober van vorig jaar de rechter de intussen ontslagen Limburgse professor F.D. (64) aan de Leuvense faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Hij kreeg een celstraf van 54 maanden opgelegd voor de verkrachting van een studente. De zestiger werd veroordeeld omdat hij in de zomer van 2016 een studente verkrachtte. Dat gebeurde tijdens een congres in het Spaanse Barcelona. De professor had het slachtoffer meegevraagd. Zij dacht om te speechen, maar hij had andere plannen.

Misbruik

De studente zou de hele trip van hem afhankelijk zijn terwijl hij haar het hof maakte. Zo wilde hij in Barcelona o.a. lingerie voor haar kopen. Dat ze niet op zijn avances inging, zag de docent enkel als opwindend voorspel. Na een eerste aanranding op de tweede avond ging hij de laatste nacht volledig over de schreef. De professor kroop bij haar in bed en verkrachtte haar. “Op schromelijke wijze maakte hij als voormalig docent en promotor van haar masterproef misbruik van zijn positie”, luidde het vonnis toen.

14 maanden extra

De man was afwezig tijdens de uitspraak en zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. Een dag later verdween de Limburger achter tralies. Maar de zestiger heeft de feiten altijd ontkend en tekende beroep aan. De zaak werd donderdagnamiddag behandeld voor het hof van beroep in Antwerpen. De verdachte, die thuiszit met een enkelband en vorige week na een tuchtonderzoek van de KU Leuven zijn ontslag kreeg, tekende present en blijft ontkennen. Op vraag van de advocaat van het slachtoffer gebeurde dat tijdens een gesloten zitting. De Limburgse prof kreeg te horen dat het openbaar ministerie (OM) dit keer een gevangenisstraf van 54 maanden eist. Daarmee volgen ze de rechter die in eerste aanleg dezelfde straf oplegde. Toen eiste het OM 40 maanden.

Aangeboden door onze partners