De huurder van de woning moet een vermogensvoordeel van 50.000 euro ophoesten.© rr

Celstraffen tot 30 maanden voor plantage in Dilsen-Stokkem die ontdekt wordt door waterlek

Dilsen-Stokkem -

Twee mannen uit Dilsen-Stokkem kregen 30 maanden en 18 maanden cel omdat ze 405 cannabisplanten kweekten. De kwekerij werd ontdekt toen een lek heel het huis onder water zette.

Shauni Deferm

Op 26 februari 2021 werd de politie Maasland gebeld toen een passant zag hoe er water uit een woning in de Steenkuilstraat in Dilsen-Stokkem stroomde. Ter plaatse stelden ook de agenten vast dat er van onder de deur en de ramen water aan het vloeien was. “Op basis van die noodsituatie ging de politie samen met de brandweer binnen”, aldus de Tongerse aanklager.

Eenmaal in de woning leidde een indringende cannabisgeur de inspecteurs naar drie kweekruimtes van in totaal 405 planten. Verder vonden ze ook knipafval, drie zakken met 200 gram cannabis, 4.000 euro cash geld en diverse gripzakjes met cocaïne en xtc.

Tijdens de tussenkomst van de politie kwam de huurder van het huis toe. De man bekende meteen dat hij zelf de plantage opstelde en de elektriciteitskast manipuleerde. “Hij vertelde dat hij een eerste oogst had verkocht in een coffeeshop in Nederland. Hij zou zestig kilo natte bloemtoppen verkocht hebben voor 900 euro per kilogram. Het geld stuurde hij op naar zijn thuisland”, zo zei de procureur.

DNA op drankblikjes

De man hield voet bij stuk dat hij alleen handelde, maar volgens de procureur wezen gsm-berichten erop dat er ook een tweede man, een voormalige collega van de eerste beklaagde, betrokken was bij de plantage. Ze zouden in berichten gesproken hebben over drugs, de mannen gingen samen naar een growshop in Nederland en het DNA van de beide verdachten werd teruggevonden op drankblikjes en werkhandschoenen in de technische ruimtes.

De Tongerse rechter veroordeelde de twee verdachten uiteindelijk tot gevangenisstraffen. De huurder van de woning kreeg dertig maanden cel en een geldboete van 8.000 euro. Hij moet ook een vermogensvoordeel van 50.000 euro ophoesten. Zijn kompaan moet voor achttien maanden naar de gevangenis en moet eveneens een boete van 8.000 euro betalen. De elektriciteitsmaatschappij krijgt een schadevergoeding van ruim 18.000 euro.

Aangeboden door onze partners