Leerlingen op pad met Jules, Déguène, Mariam en Moustapha

‘Een open en respectvolle houding stimuleren tegenover mensen uit andere culturen, zal leiden tot meer verbondenheid en solidariteit.’ Dit wil Studio Globo Genk bereiken. Leerkrachten spelen hier een belangrijke rol in. Daarom ontwerpt Studio Globo voorwerpenkoffers over verschillende landen die leerkrachten in de klas kunnen gebruiken als lesmateriaal.

Coroline van Wijngaarden

De Senegal-koffer is daar eentje van.

Albina Bongaerts, leerkracht in de basisschool ‘Wonderwijs’ te Meeuwen-Gruitrode (Wijshagen), ontleende de Senegal-koffer. “De kinderen waren zeer enthousiast”, aldus Albina Bongaerts.

Samen met de vier Senegalese kinderen Jules, Déguène, Mariam en Moustapha beleefden het derde en vierde leerjaar uit de basisschool ‘Wonderwijs’ veel avontuur. De Senegal-koffer vertelt het verhaal van deze vier kinderen. De leerlingen kwamen in contact met elementen uit de leefwereld van de Senegalese leeftijdsgenoten. Albina Bongaerts beschreef hoe de kinderen zich inleefden tijdens de lessen. “De leerlingen merkten op dat de Senegalese kinderen met kleine dingen iets leuks kunnen maken. In de koffer zit er bijvoorbeeld een autootje dat gemaakt is van afval. De kinderen waren vastberaden om ook zoiets te maken!” Zo leerden ze over de school, mode, muziek, enz. Er worden daarbij ook linken gelegd met de leefwereld van de leerlingen zelf.

Centraal in deze koffer staat een groot spelbord waar de plattegrond van Thiès (een stad in Senegal) op getekend staat. Daarnaast bevat de koffer nog een vijftigtal voorwerpen zoals kledij, speelgoed, etenswaren, foto’s en filmpjes,… Voor kinderen is dit een stap om meer openheid en respect te creëren voor andere culturen. De juf was erg tevreden over de Senegal-koffer. De volledigheid van de koffer verbaasde haar vooral: “Alles wat in de koffer zit, beeldde Senegal goed uit: de theepotten, de kleren, het speelgoed, enzovoort. Het maakte het plaatje compleet.”

De koffer is voor het lager onderwijs uitgewerkt en kan uitgeleend worden voor 24 euro per week.

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen