Achelse Blauwe: de wereldkampioen van Peter Boonen

Peter Boonen baat samen met zijn vrouw, broer en schoonzus het Catharinadal in Achel uit. Hier verkopen ze zuivelproducten die hij en zijn broer zelf bereiden met de melk van hun eigen koeien. Peters broer, Bert, houdt zich vooral bezig met de koeien en Peter maakt de verschillende soorten zuivelproducten.

lioschuurmansxios

In hetCatharindal kan je kiezen uit 140 verschillende soorten kazen en nog een 70-tal andere zuivelproducten zoals (zeer lekker) ijs, chocomousse, yoghurt en noem maar op. Alleen de wijn die ze verkopen komt uit de Wereldwinkel. Maar toch zijn ze het meest bekend om hun vele soorten kazen: harde, zachte en schimmelkazen, maar ook geiten- en schapenkazen, verse en dieetkazen.

Waar het Catharinadal echt bekend door is geworden is Peters blauwe schimmelkaas. “De Grevenbroecker”, of de “Achelse Blauwe”, want dit is hoe de mensen zijn beroemde kaas tegenwoordig noemen, omdat het  makkelijker is uit te spreken voor anderstaligen.

Deze kaas behaalde de beste score in Lyon tijdens de wedstrijd voor de Internationale Caseus Award in de categorie “originele kaas”. Daarmee werd Peter dus wereldkampioen en is zo kwam hij al meerdere keren in de belangstelling. Met zijn “Achelse blauwe moest hij onlangs nog naar de studio’s van TVL om Hamont-Achel te promoten voor de wedstrijd van Vlaanderen Lekkerland… die we toen ook hebben gewonnen. Peter maakt al 20 jaar deze kaas en is er enorm blij om dat deze zo in de smaak is gevallen bij hét wereldkampioenschap voor kazen.

Toen ik binnenkwam in de winkel om wat foto’s te trekken van Peter Boonen was hij net een groep aan het rondleiden in zijn kaasmakerij. Het gebeurt wel vaker dat er een grote groep van ver weg komt om naar hem te luisteren over welke kazen hij allemaal maakt en wat hij allemaal doet in de kaasmakerij. De mensen mogen dan natuurlijk ook allerlei vragen stellen die Peter graag beantwoordt. Maar het geheim van de “Achelse blauwe”… neen dat blijft mooi bewaard!

Terwijl Peter zijn uitleg aan het doen was, kon ik foto’s nemen. We stonden op dat moment in de kaasmakerij en het was wel fijn want nu kon ik ook nog een stukje meeluisteren naar de uitleg . Maar natuurlijk moest ik ook een portretfoto maken en dat was wel grappig, want alle mensen van de motorclub stonden erop te kijken hoe hij even mooi moest lachen voor mijn camera…

Lio Schuurmans

Niet te Missen