Kastelenroute laat je proeven van acht kastelen

Vanuit Borgloon kan je vertrekken voor een kastelenroute van 28 km per fiets. Daarbij passeer je maar liefst acht kastelen. Vier kasteeldomeinen zijn dagelijks vrij te bezoeken.

Het vertrekpunt van deze kastelenroute ligt in het centrum van de kastelenstad Borgloon.

kellyjochmans

Borgloon telt in totaal maar liefst twaalf kastelen. Tijdens deze kastelenroute zal je daar vijf kastelen van ontdekken. In de toeristische dienst kan je je een brochure aanschaffen voor maar twee euro. Hierin staan vier kasteelroutes vermeld en er zit uiteraard ook een kaart bij. Dankzij de handige fietsknooppunten wordt verdwalen verleden tijd. De toeristische dienst kan je ook informatie verstrekken over fietsenverhuur, maar je kan natuurlijk ook je eigen fiets gebruiken. Aangezien je voor deze fietsroute in Borgloon vertrekt, kan je van deze gelegenheid gebruik maken om de stoomstroopfabriek te bezoeken. In 2007 won deze fabriek nog de Monumentenstrijd. Vanuit Borgloon fiets je naar het idyllische dorpje Kuttekoven. Opmerkelijk is de stilte en vreedzaamheid die er heerst.

Tot rust komen in het Provinciaal Domein Rullingen

Een vriendelijke fietser vraagt waar ik naartoe wil fietsen. Hij wijst mij de weg naar Rullingen. Het Provinciaal Domein Rullingen is maar liefst 13 hectare groot en maakt deel uit van één van de twaalf Limburgse natuurgebieden. Hier bevindt zich het Kasteel van Rullingen. Dit waterkasteel bevat een hotel en restaurant. Vaak vinden hier ook huwelijksfeesten plaats. Alleen gasten kunnen het kasteel betreden. Gewone bezoekers hebben wel de mogelijkheid om het domein te verkennen. Ontdek de geometrische Franse tuin, het parkbos of de hoogstamboomgaard. Daarnaast kan je ook de wijngaard van maar liefst 1 hectare bewonderen. In brasserie het Jachthuis kan je terecht voor de honger of dorst te stillen. Ook kinderen kunnen zich hier naar hartenlust uitleven. Er is onder andere een speeltuig aanwezig. Daarnaast kunnen je kinderen eendjes voeren die in de vijver zwemmen. Je kroost kan ook de Friese paarden en Arabische volbloedpaarden aanschouwen. In augustus kan je hier terecht voor de bekende El Ran Arabian Cup. Twee grootouders zijn hier met hun kleindochter op uitstap. “Ze vindt het hier geweldig, vooral de dieren trekken haar aandacht” vertellen ze over hun kleinkind. Op een loopafstand van het Provinciaal Domein Rullingen is ook het kuur- en relaxatiecentrum Yolande Buekers gelegen. Daar kan je terecht voor massages, sauna’s en andere ontspanningsmogelijkheden. Een jong koppeltje uit West-Vlaanderen vertrekt voor een fietstocht in de omgeving van Rullingen. Zij verblijven enkele dagen in het kasteel. “Vandaag trekken we er op uit met de fiets. Toen we met de auto naar het kasteel reden, zagen we de prachtige landschappen. Nu willen we dat eens in levende lijve ervaren met de fiets”

Kasteel Mariagaarde, de creatieve duizendpoot

Vanuit Rullingen fiets je naar Hoepertingen. Je passeert sprookjesachtige boerderijen en uitgestrekte velden. Eenmaal aangekomen in Hoepertingen, fietsen we voorbij het Kasteel Mariagaarde. Ooit was dit kasteel een versterkte middeleeuwse burcht. Nu biedt het kasteel een waaier van verschillende activiteiten aan. Je kan er terecht voor vorming en bezinning, maar ook voor streekverkenning, kunstbeoefening en cultuurtoerisme. In de zomer worden er creatieve zomerstages georganiseerd zoals zang of kalligrafie. Wandelen in het domein behoort ook tot de mogelijkheden. Je kan enkele beelden bewonderen en ook de slotgracht is de moeite waard. Het kasteel zelf is enkel toegankelijk voor groepen na het maken van een afspraak. In de directe omgeving van Kasteel Mariagaarde vind je ook enkele gezellige cafés waar je terecht kan voor een tussenstop.

Dag van de Kers in Rijkel

In Rijkel vind je het derde kasteel op de fietstocht, namelijk het Kasteel van Rijkel. Het kasteel is niet toegankelijk, maar het domein met wandelpark kan je wel dagelijks bezoeken. Ook is er een museumboomgaard gelegen. In juli vindt hier jaarlijks de “Dag van de Kers” plaats. Dan kan je er terecht voor verschillende activiteiten die verband houden met kersen. Er worden tentoonstellingen en wandelingen georganiseerd. Je kan fruitige lekkernijen kopen zoals kersen in chocolade. Ook worden er wedstrijden gehouden zoals kersensteenspuwen.

Het Romeins Tracé

Na het bezichtigen van het Kasteel van Rijkel fiets je voorbij prachtige stukjes landschap. Enkele kilometers verderop beland je in een pareltje van een gehucht, namelijk Helshoven. Dit ligt vlakbij het Romeins tracé. Je kan onder andere de kapel bezoeken. Deze 13-eeuwse kapel is een bekend gebedsoord en is een topper voor huwelijksvieringen. Bezoek ook de galg, de Tjenneboom en de prachtige boomgaarden. In Helshoven kan je ook het openfruitbedrijf Hellingenfort bezoeken. Dit is één van de filmlocaties van de succesvolle televisiereeks Katarakt. Je kan er terecht voor groepsbezoeken, privéfeesten en andere activiteiten. Natuurlijk kan je ook hun fruit bestellen.

Kasteel de Tornaco en Kasteel van Hinnisdael

In Voort ligt het Kasteel de Tornaco. Het wordt ook wel het Kasteel van Voort genoemd. Dit kasteel is gelegen in de vallei van de Molenbeek. Je kan het niet bezoeken, want het is privé-domein. Rond het kasteel ligt een Engels park en een Franse tuin. In Kasteelhoeve de Tornaco kan je verblijven indien je je fietstocht over meerdere dagen wilt spreiden. Er worden ook paardenwandelingen georganiseerd, deze moet je wel op voorhand reserveren. Een heel eind verder, in Vechmaal situeert zich het Kasteel van Hinnisdael. Dit kasteel is omgeven door een park, maar kan je ook niet bezoeken.

De prachtige tuinen van het Kasteel van Hex

Je fiets een tijdje door het mooie Heers. Hier zijn een aantal cafés, winkels en zelfs een ijssalon waar je een tussenstop kan houden. In Heks vind je het Het Kasteel van Hex. Dat is erg bekend om zijn adembenemende tuinen. Daaronder vallen het Engels hof en de moestuinen. Er is ook een Chinese tuin en bijentuin. Het Kasteel van Hex bevat een prachtige collectie oude en wilde rozen. Je kan er ook een rieten paviljoen bewonderen, genaamd “The Philosopher” of “Hermit’s House”. Aanschouw ook de mooie vijver. De tuinen en het park zijn jaarlijks te bezichtigen tijdens de Planten- rozen- en moestuindagen in juni en september. Voor kinderen wordt dan de Vogelverschrikkerwedstrijd georganiseerd. Er worden demonstraties, lezingen en workshops gegeven. Het kasteel zelf is niet toegankelijk.

Het einde in zicht

Na het Kasteel van Hex heb je nog twee kastelen te goed. In het pittoreske Bommershoven vind je het mooie Kasteel van Bommershoven, dat onder andere een Franse en Engelse tuin bevat. Je kan het helaas niet bezoeken. In mei kan je in Bommershoven het openfruitbedrijf Neven-Mundus bezoeken. Dat ligt tussen knooppunten 156 en 157. Vanuit Bommershoven vertrek je terug naar Borgloon, waar je Kasteel de Grote Mot passeert. Het kasteel is privé-eigendom en kan je niet bezoeken. Eenmaal terug in Borgloon kan je eventueel een terrasje doen op de markt. Deze kastelenroute is dus zeker de moeite waard, vooral omdat een groot aantal domeinen toegankelijk zijn. De pracht van de fruitstreek is natuurlijk ook een grote troef. Dat kinderen zich ook kunnen uitleven, is een pluspunt. Het uitgestippelde fietsroutenetwerk met de fietsknooppunten is ook erg handig. Daarnaast ontdek je pittoreske dorpjes in het mooie Limburg. Indien je nog meer kastelen wilt ontdekken, kan je de drie andere Limburgse kastelenroutes die in de brochure vermeld staan volgen.

Kelly Jochmans

Aangeboden door onze partners

Niet te Missen