Herk-de-Stad: de Moffarts verkopen familiebezit

“Hoeden, strijkijzers, diploma’s, een bevallingstafel. Het is maar een greep van de vracht hier op zolder. Ze vertellen wel allemaal een stukje geschiedenis van de zes generaties op dit kasteel,” vertelt Benoit de Moffarts, van domein Gasterbos in Schulen (Herk-de-Stad).

ghouben

De familie biedt dit weekend op een curiosamarkt de hele vracht te koop aan, omwille van de restauratie van de kasteelhoeve. Het domein Gasterbos (220 ha) is sinds oktober als monument beschermd. De familie de Moffarts woont er sinds 1720. In het kasteel woonde tot in 2000 baron Armand de Moffarts, die bijna 30 jaar - van 1948 tot 1976 burgemeester van Schulen is geweest. Nu wordt het domein beheerd door een vzw van 4 van de 8 kinderen de Moffarts.

“Eigenlijk vertelt de inboedel van de zolder 150 jaar geschiedenis van onze familie. De zes generaties die hier hebben geleefd, droegen allemaal hun stukje bij aan de vracht die zich nu op de zolders bevindt,” vertelt Benoit de Moffarts. “Kijk, dit is een grote tabakspot met de tabak er nog in. We hebben hier ook een vracht geneesmiddelenpotjes aangetroffen afkomstig van wijlen apotheker Enckels. De stukken vertellen ook een stuk geschiedenis van de techniek. Neem nu de strijkijzers. Je vindt hier heel primitieve ijzeren tot een van de eerste elektrische modellen en latere versies daarvan.”

“En dan zwijg ik van de grote stukken, zoals een statig hemelbed in acajou of de bevallingstafel uit de tijd van mijn moeder.” In de vracht op zolder zijn ook enkele leuke documenten teruggevonden. “Zoals het proces- verbaal dat Ernest Pollaris - de chauffeur van mijn grootmoeder - eens heeft gekregen. Zijn boete in de jaren ‘30 was een habbekrats in verhouding met de bedragen nu.”

Op zolder liggen ook opvallend veel religieuze voorwerpen. “Dit is bijvoorbeeld een grote wijwaterpot uit Lourdes. Onze familie was heel katholiek, weet je. De vracht paternosterbollen is wel 10 kg zwaar. Op de zolder is ook nog een oorkonde aangetroffen waarmee Adele Van Willigen op 19 april 1890 - het bouwjaar van dit kasteel - de zegen van de paus voor het kasteel en zijn bewoners aanvroeg. Neen, die is niet te koop.”

Curiosamarkt, zaterdag 29 en zondag 30 november, van 10 tot 17 uur. Toegang: 2 euro. Info: 0476/31.19.20.

Aangeboden door onze partners