Weervoorspellingen professor Poppe blijken te kloppen
HASSELT -
Als we de weersverwachtigen mogen geloven, staat er een warm weekend voor de deur met temperaturen van bijna 30 graden Celcius. Er wordt zelfs beweerd dat deze maand de warmste septembermaand in jaren zal worden. En de cijfers bevestigen dit. De gemiddelde temperatuur in de 'meimaand van de herfst' bedraagt, op basis van gegevens van vorige jaren, 14,6 graden Celcius. Daar zitten we tot nu toe duidelijk boven, vermits we voor de eerste negen dagen van de maand aan een gemiddelde van 18,8 graden Celcius komen.
BR>
Als er één man is die niet versteld staat van dit uitzonderlijke weer, is het weerkunde-professor Hugo Poppe van de K.U.Leuven. Hij had, na de zomer en winter van vorige jaren, ook een vrij correcte verwachting over deze zomer. Professor Poppe legt uit: «Ik heb inderdaad gezegd dat ik een goede maand juni verwachtte, gevolgd door een mindere maand augustus. Wat september betreft, moet ik mijn mening toch een beetje bijsturen. Ik dacht dat de aangename temperaturen zouden duren tot de 15de van deze maand. Nu stel ik vast dat de tweede helft ook nog aan de goede kant zal zijn.»
Op onze vraag hoe het komt dat hij toch steeds in de beurt zit, antwoordt hij: «Ik vergelijk de resultaten van de voorbije jaren. Er zijn echter instellingen in Europa die tot veel meer in staat zijn dan ik. Het probleem is dat ze niet samenwerken. Met de communicatiemogelijkheden van vandaag de dag mag dit geen onoverkomelijk probleem vormen. Als negen van de tien instellingen dan ongeveer dezelfde testresultaten hebben, kan je besluiten dat dit ook het weer zal zijn van de volgende dagen. Het probleem hiervan is dat er een aantal charlatans kunnen tussenzitten, namelijk instellingen die er met hun klak naar gooien. Uit die gegevens kan je dan geen juiste conclusies trekken.»
Kwakzalver
De professor meent dat er wel instituten zullen zijn die hem een kwakzalver vinden. «Dit komt omdat ik enkel en alleen beschrijvende uitspraken doe. Het echte recept van hoe ik tewerk ga, verklap ik natuurlijk niet,» aldus Poppe. «Wat oktober betreft kan ik zeggen dat deze hoge temperaturen niet kunnen blijven duren. Toch is 14 graden Celcius goed, 'voor de tijd van het jaar' welteverstaan. Ideaal wandelweer overigens! Het zal wel de maand zijn met de eerste ongemakken, zoals de eerste storm. In november mogen we meer regen verwachten. Maar het is toch normaal zeker dat het weer keert. Voor echte winterse koude hoeven we echter nog niet de vrezen.»
Weekend
Het temperatuurrecord van september werd geregistreerd in '49, toen de volledige maand september een gemiddelde van 17,7 graden Celcius opleverde. Als de goden ons goedgezind zijn, kunnen we dit misschien verbreken. Zo ziet het er althans naar uit. Gisteren verklaarde Armand Pien: «Na het weekend verhoogt de kans op onweer, maar het kwik blijft tot woensdag op 28 à 29 graden Celcius hangen.»
Luc Debontridder, klimatoloog bij het K.M.I., reageert op de hoge temperaturen van dit weekend: «Deze temperaturen zijn niet zó uitzonderlijk. Er zijn in het verleden zelfs al hogere temperaturen vastgesteld in de maand september. Op 4 september 1929 gaf de thermometer zelfs 34 graden Celcius aan. Daarnaast zijn er nog een aantal jaren waarin we in september op opeenvolgende dagen deze hoge toppen scheerden. Dit was het geval in '59, toen we negen dagen van dit mooie weer konden profiteren, in '73 zeven dagen en tenslotte in '82 één keer drie en één keer vijf dagen.»
ANALYSE. Hoe (Alder)we(i)reldgoal Genk een anticlimax bezorgde
Wie haalt de lijm boven: Antwerp viert de eerste landstitel in 66 jaar zo hard, dat de kampioensbeker sneuvelt...
KRC Genk blijft verweesd achter na knotsgekke apotheose: “Van de hemel naar de hel”
Anticlimax komt ook binnen bij supporters: beteuterde gezichten na mislopen Genkse titel
Wouter Vrancken: “Het seizoen duurde voor ons twee minuten te lang”
KRC Genk op 25 of 26 juli Europees tegen Servette Geneve of Panathinaikos