Toni Schumacher tijdens de rust ontslagen als trainer van Fortuna Keulen

KEULEN -

Toni Schumacher, ex-doelman van de Duitse nationale ploeg, is de eerste trainer uit het Duitse profvoetbal die wordt ontslagen tijdens de rust van een wedstrijd. Schumacher, 76-voudig international en in 1980 nog Europees kampioen, werd woensdagavond ontslagen toen zijn team, Fortuna Köln, aan de rust achterstond tegen Waldhof Mannheim.

AP/Bart Vandermierde

BR>Fortuna-voorzitter Jean Löring ontsloeg Schumacher zodra de ploeg - bij een 2-0 achterstand - tijdens de rust de kleedkamer bereikte. Volgens insiders was er tussen voorzitter en coach al wekenlang een spanning merkbaar. Schumacher verliet onmiddellijk het stadion en zijn assistent nam tijdens de tweede helft plaats op de bank. Veel verschil maakte het niet, Fortuna verloor met 5-1 en zakte naar de 16de plaats in de Duitse tweede klasse.

'Der Toni' mocht voor een behoorlijk bedrag nieuwe spelers aantrekken in de hoop de Keulse club naar de Bundesliga te leiden. Maar in plaats daarvan heeft Fortuna momenteel degradatiezorgen.

Alhoewel Schumacher tijdens zijn spelerscarrière werd beschouwd als één van de beste doelmannen ter wereld, stond hij vooral bekend van zijn wilde tackle op de Franse verdediger Patrick Battiston tijdens de halve finale van het WK 1982 in Spanje. Battiston hield er een gebroken kaak aan over en Duitsland bereikte de finale, die het overigens verloor van Italië. Schumacher eindigde zijn voetballersloopbaan toen hij een boek publiceerde waarin hij het gebruik van doping in de Bundesliga aanhaalde.

Aangeboden door onze partners